Gebedstijden Utrecht

Een moslim wordt ook wel een islamiet genoemd. Zowel mannen als vrouwen gebruiken het woord moslim, alhoewel in sommige landen men het woord moslima gebruikt.

De salat is het rituele gebed binnen de Islam. Het is een van de vijf zuilen van de Islam en is dus verplicht. Een moslim moet vijf keer per dag de salat verrichten. Voordat elke salat wordt verricht moet men zich volgens een ritueel wassen, dit heet woedoe.

Waarom vijf keer per dag bidden?

De vijf tijdstippen van aanbidding zijn de vroege ochtend, het midden van de dag, de namiddag, avond en nacht. Deze symboliseren de belangrijke momenten in het leven; de geboorte, het volwassen leven, de oude dag, de dood en het volledig loskomen van deze wereld. Vijf keer per dag lijkt misschien erg veel, maar gezamenlijk nemen ze niet meer dan een uur in beslag. Moslims zien het ook niet als een last. Het gebed is een mogelijkheid om zonder tussenkomst van anderen in communicatie te treden met Allah.

Je mag samen in een groep bidden en ook alleen. Als je samen bidt dan is er iemand die de rest van de groep voorgaat in gebed of leidt. Zo een persoon noem je een imam. Als je het gebed alleen verricht wordt een sutrah aanbevolen. Dat is een object tussen degene die bidt en tussen anderen.

Hieronder vind je een kort overzicht van de gebedstijden in Utrecht.

Gebedstijden Utrecht

Let op: Tijden kunnen per moskee verschillen. Tijden zijn ter indicatie en worden getoond via islamicfinder.org