Gebedstijden Groningen

Een moskee is het gebedshuis voor de Moslims. Hier komen zij om gezamenlijk te bidden. Voor het bidden moet men zich eerst wassen. In de moskee is er een binnenplaats voor deze rituele wassing. Dit wordt de woedoe genoemd. De ruimte waarin er wordt gebeden is meestal in twee delen verdeeld. Dit omdat de mannen apart bidden van de vrouwen. Je mag niet met je schoenen naar binnen en moet ze dus eerst uit doen en plaatsen op een schoenenrek.

Gebedsruimte
Als je de gebedsruimte binnenkomt, kun je in de muur een nis (mihrab) zien. Dit geeft de richting aan waar Mekka ligt. Moslims bidden namelijk met hun hoofd richting Mekka. Mekka is de stad waar de islamitische profeet Mohammed geboren is. Voor moslims is deze stad daarom een heilige plaats.

Hoe wordt er gebeden?

Er is een voorleider of imam die het gebed uitspreekt. Ook zijn er geen banken of stoelen in een moskee, maar speciale tapijten of kleden op de vloer. Het wordt ook wel een gebedsmat genoemd. Een moslim bidt knielen en buigend op zijn gebedsmat.
Er is een preekstoel op een verhoging, de mimbar. De voorganger of leider (imam) spreekt vanaf die plek. In een moskee zijn geen banken, maar er liggen tapijten of kleden op de grond. Waar de moslim op het kleed knielt, daar is de woning van Allah. Dat is heilige grond.

Hieronder vind je een kort overzicht van de gebedstijden in Groningen.

Gebedstijden Groningen

Let op: Tijden kunnen per moskee verschillen. Tijden zijn ter indicatie en worden getoond via islamicfinder.org.

Op https://www.islamproducten.nl/gebedstijden?plaats=Groningen vindt je meer informatie over de gebedstijden.