Gebedstijden Enschede

De moslim kalender is anders dan de kalender die wij gebruiken. Hun jaar is korter, waardoor de ramadan eerder valt dan het jaar ervoor. Elke islamitische maand duurt van de ene volle maan tot aan de volgende volle maan. Doordat het moslim jaar ieder jaar anders loopt, kunnen de feestdagen elk jaar ook verschillen.

De maankalender

Elke moslim maand begint als de maan aan de hemel verschijnt. Het is belangrijk dat de maan ’s nachts zichtbaar is. Want pas als de maan wordt gezien, begint de nieuwe moslim maand. In sommige landen heeft men zelfs een sterrenwacht.

Het suikerfeest

De negende maand volgens de islamitische kalender is de vastenmaand ramadan. Tijdens de ramadan wordt er niet gegeten tussen zonsopgang en zonsondergang. De moslims vasten onder andere om te laten zien dat zij dankbaar zijn aan God. Pas na zonsondergang mag men weer eten.

Met het suikerfeest wordt het einde van de vastenmaand ramadan gevierd. Het wordt het suikerfeest genoemd omdat men veel zoet gebruikt. De Arabische naam voor deze feestdag is id-al-fitr, dat betekent feestmaal. In de moskee worden op deze dag grote diensten gehouden. Na het moskee bezoek gaat iedereen thuis lekker eten. Hierna gaan moslims bij familie op bezoek.

Hieronder vind je een overzicht van de gebedstijden in Enschede.

Gebedstijden Enschede

Let op: Tijden kunnen per moskee verschillen. Tijden zijn ter indicatie en worden getoond via islamicfinder.org.

Je ziet dat de gebedstijden elke dag een beetje verschillen van elkaar. De gebedstijden verschillen voor elke plek op aarde. Deze worden berekend aan de hand van graden. Op https://www.islamproducten.nl/gebedstijden?plaats=Enschede vindt je het volledige schema.