Gebedstijden Tilburg

Hieronder vindt je een kort overzicht van de huidige gebedstijden (namaz vakitleri) in Tilburg.

Gebedstijden Tilburg verschillen

Gebedstijden (namaz vakitleri) in Tilburg kunnen soms enkele minuten van elkaar verschillen. Dit heeft te maken met een aantal aspecten en redenen. 
De hierboven genoemde tijden zijn gebaseerd op de Muslim World League.

 

Welke moskeeën zijn er in Tilburg?

Bezoek via de link hieronder welke tijden jouw moskee hanteert.


El-Feth Moskee
Academielaan 9
013 460 0769

WEBSITE


Süleymaniye Moskee
Wandelboslaan 2
013 535 0392

WEBSITE


Moskee As Soennah
Nijverstraat 44


Stichting Islamitisch Centrum Tilburg
Korvelseweg 117a
013 545 5487


Islam. Stichting v. Opvoeding en Overdracht van Kennis
Von Suppéstraat 20
013 543 2994


Stichting alFitrah, opvoeding, educatie/wetenschapp. onderz.
Puccinistraat 375



Wat is de dag van Arafa en wanneer vindt die plaats?
Arafat is de geografische naam van een heuvel/berg op ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van Mekka.
De dag van Arafa valt in de bedevaartmaand van de islamitische kalender. De bedevaartsmaand is Dhu ‘l-Hijja. Op de negende dag van deze maand is de Dag van Arafa.

Na de Dag van de Arafa begint het Offerfeest (Eid al-Adha), waarmee de bedevaart feestelijk wordt afgesloten. Het offerfeest duurt drie dagen.


Wat zijn de handelingen die verricht worden op de dag van Arafa?
De pelgrims verblijven op de deze dag tot na zonsondergang op de Vlakte/Berg van Arafat en verrichten de pelgrims zoveel mogelijk smeekbeden. Het extra verrichten van smeekbeden wordt gedaan omdat de profeet Mohamed (vzmh) heeft gezegd:

“Er is geen dag waarop Allah meer dienaren van het hellevuur bevrijdt dan op de Dag van Arafa. Allah komt nabij en prijst hen bij de engelen, zeggende: Wat verlangen deze (mensen)?”


Wat is de waarde van de dag van Arafa?
Arafat is de berg/heuvel waar de Koran werd geopenbaard aan profeet Mohamed. Het is tevens de plek waarop profeet Mohamed (vzmh) zijn laatste afscheidspreek hield aan de mensheid.

De dag van Arafat is een bijzondere dag en een belangrijk onderdeel van de Hadj (bedevaart naar Mekka). Deze dag wordt beschouwd als het hoogtepunt van de Hadj. Het verblijven op deze berg is de belangrijkste pilaar van de bedevaart.

De profeet Mohamed (vzmh) heeft over het verblijven op de berg Arafa gezegd: ‘’De Hadj (bedevaart) is Arafa’’.

Het is een bijzondere dag voor degene die de Hadj verrichten, maar ook voor moslims die niet op bedevaart zijn is het een bijzondere dag. Voor degene die niet op bedevaart zijn is het Sunnah (aanbevolen door en gewoonte van de profeet Mohamed) om op de dag van Arafat te vasten. De profeet Mohamed (vzmh) heeft hierover overgeleverd:
‘’Het wist de zonden uit van het voorgaande jaar en het komende jaar’’.


Het is ook aangeraden om op die dag, naast het vasten, de goede dagen te vermeerderen. Zoals het verrichten van extra gebeden, smeekbeden en andere goede daden. De Dag van Araf valt in de eerste 10 dagen van de islamtische maand Dhu ‘l-Hijja, waarover de profeet Mohamed heeft overgeleverd:  “Er zijn geen dagen waarop de goede daden meer geliefd zijn door Allah dan deze tien dagen van de maand Dhu ‘l-Hijja .” 


Wil je meer weten over de Islam ga dan naar: