Gebedstijden ‘s-Hertogenbosch

Hieronder vind je een kort overzicht van de huidige gebedstijden (namaz vakitleri) in ‘s-Hertogenbosch.

Gebedstijden ‘s-Hertogenbosch verschillen

Gebedstijden (namaz vakitleri) in ‘s-Hertogenbosch kunnen soms enkele minuten van elkaar verschillen. Dit heeft te maken met een aantal aspecten en redenen. 
De hierboven genoemde tijden zijn gebaseerd op de Muslim World League.

 

Welke moskeeën zijn er in ‘s-Hertogenbosch?

Bezoek via de link hieronder welke tijden jouw moskee hanteert.


Moskee Arrahma
Vogelstraat 24
073 612 3838

WEBSITE


Orhan Gazi Camii
Schutskampstraat 9
073 623 8650

WEBSITE


Stichting Islamitisch Centrum Den Bosch
Simon Stevinweg 17
073 623 4735


Moskee Attakwa
Van Tuldenstraat 10


Stichting Afghaans Islamitisch & Cultureel Centrum in Den Bosch e.o.
Gestelseweg 2C
06 85809415


Wanneer is de maand Moeharram binnen de islamitische jaartelling?

Het instellen van een islamitische jaartelling is pas na het overlijden van de profeet Mohamed gebeurd. Het begin van de islamitische jaartelling wordt ook aangeduid als de Hidjra. De migratie van profeet Mohammed (vzmh) van Mekka naar Medina wordt de Hidjra genoemd. Deze gebeurtenis is onder leiding van Omar (de 2e kalief) als startpunt gekozen voor de islamitische jaartelling.

 

Wat is de Ashura dag?

De 10e dag van de maand Moeharram is een belangrijke dag voor de moslims. Deze dag is de Ashura dag. Op deze 10e dag hebben er een aantal gebeurtenissen opgetreden in het verleden:

– Profeet Adam en Hawa (Eva) hadden van een boom gegeten wat hun verboden was door Allah als test. Hierdoor werden zij beide naar de aarde gestuurd. Zij hadden hun berouw aan Allah getoond op de 10e dag van Muharram.

 – Tijdens de grote overstroming in de tijd van profeet Noeh, landde zijn boot uiteindelijk op de Cudi bergen. Dit gebeurde op de 10e dag van de maand Muharram.

 – Profeet Yunus was opgeslokt door een grote vis en kwam vrij op de 10e dag van de maand Muharram.

 – Ismail werd geboren als zoon van de profeet Ibrahim.

 – Profeet Isa werd geboren op de 10e dag van de maand Muharram, en op de 10e dag werd hij later in zijn leven ook verheven tot de hemel.

 – Profeet Moesa had de joden van Egypte naar Palestina geleid, waardoor zij werden bevrijd van onderdrukking en martelingen.

 – Profeet Yusuf was door zijn broers in een put gegooid en op de 10e dag van de maand Muharram werd hij door voorbijgangers uit de put gehaald.

 – De profeet Yakoeb raakte blind door verdriet met het verlies van zijn zoon Yusuf. Op de 10e dag van de maand Muharram kreeg de profeet Yakoeb met de wil van Allah zijn zicht weer terug toen hij een kledingstuk van Yusuf over zijn ogen wreef.

– Profeet Ayoub, werd met de wil van Allah genezen van zijn ziekte.


 

Wil je meer weten over de Islam ga dan naar: